Trender inom belysning

När vi använder ordet lampa, menar vi ofta hela belysningsanordningen – ljuskällan, det vill säga den del som producerar ljus, och armaturen – elektrisk anslutning, sockel och allt annat som krävs för att ljuskällan ska fungera. Vi visualiserar kanske en traditionell skrivbordslampa när vi hör ordet. Men lampor och belysning är så mycket mer.

För i tiden var det tabu med en naken glödlampa. Eller åtminstone ett tecken på att man inte förstod sig på inredning. Tack vare nya ljuskällor som halogen och LED är nakna glödlampor idag högsta mode. Vi har väl alla sett de nya, vackert formgivna glödlamporna tänkta att fungera utan lampskärmar?theatre-430552_960_720

Ljusstyrning är en annan, het trend. Vad innebär ljusstyrning? Enkelt uttryckt olika system för att effektivisera energiförbrukning, men också för att skapa anpassad och optimal ljussättning.

Begreppet ”smarta hem” används allt oftare för att beskriva olika sätt att kontrollera utrustning och apparater i hemmet. Det kan röra sig om att ändra färgtemperatur när man dimrar ner sin belysning, eller hela system som går att programmera. När ljuset ska tändas och släckas, i vilka rum det ska ske, om det ska dimmas och så vidare.

Ljusstyrning är ännu så länge kanske mest en angelägenhet för företag och organisationer. Olika former av rörelsesensorer, t ex, kan ge stora energibesparingar. Det är lätt hänt att man glömmer släcka med ett helt manuellt system. Lösningar där man manuellt tänder, men en sensor släcker, är ett exempel på åtgärder som sparar mycket energi.

Zigbee är ett protokoll och en öppen standard för att styra och övervaka olika typer av utrustning. Zigbee är inte begränsat till belysning, utan kan användas till allt från att kontrollera temperaturen i ditt kylskåp till att varna om det brinner. Fler och fler av de stora teknikföretagen är involverade och investerar i Zigbee, vilket borgar för många spännande innovationer i framtiden.